ALDE nu participă la votul de învestitură al Guvernuui Orban II, șanse nule de a fi cvorum

ALDE a hotărât să nu participe la votul de învestire a guvernului Orban II, a afirmat, duminică, preşedintele acestei formaţiuni politice, Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.

„ALDE a hotărât să nu intre în jocul de-a anticipatele pe care l-a iniţiat PNL şi, în consecinţă, nu vom participa la votul guvernului Orban II. Constituţia spune la art. 103 alin. 2 următoarele: ‘Candidatul la funcţia de prim ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului’.

Citește și ce căuta premierul la patru ace pe pârtia de ski înaintea votului din Parlament.

Ori luni, domnul Orban nu ne cheamă la un vot de încredere, ci la unul de neîncredere. Nu înţeleg de ce Ludovic Orban şi cel care îl dirijează crede că Parlamentul poate fi partener în această păcăleală odioasă. În condiţiile în care guvernul Orban II nu va fi votat de PNL, nu înţeleg de ce s-ar aştepta ca noi să intrăm în acest joc?”, a scris liderul ALDE pe Facebook.

ALDE condiționează prezența la vot de rezolvarea OUG privind anticipatele

Tăriceanu a spus că nu ar trebui să se discute despre votul pentru învestirea guvernului Orban II, atâta timp cât nu se rezolvă problema OUG privind alegeri anticipate.

„De aceea, am decis să îi lăsăm pe cei din PNL să se afunde şi mai mult în penibil şi să voteze împotriva propriului guvern şi să nu conteze pe prezenţa noastră! Nu vrem să validăm această mascaradă parlamentară. Mai mult, nu cred că ar trebui să discutăm despre votul de învestire al guvernului Orban II atâta timp cât nu se rezolvă problema OUG privind alegeri anticipate, care are cel puţin 2 teme care contravin legii: legalizarea turismului electoral şi gravă discriminare la adresa unora dintre partidele parlamentare mai mici”, mai arată Tăriceanu.

Liberalilor nu le iese planul

Potrivit acestuia, „criza politică artificial creată” va avea „foarte curând efecte economice grave”.

Vezi și ce fost ministru spune că această criză politică ne va costa 10 miliarde de lei.

ALDE este a treia formațiune, după PSD și PRO România, care a unță că nu participă la ședința în plen a Parlamentului. Cele trei partide au, împreună, peste 240 de paralamentari, astfel că sunt șanse aproape de zero ca liberalii să aibă cvorum de ședință. Cel mai probabil ședința va fi reprogramată pentru prima săptămână din martie. site news

Lasă un răspuns