Ajungem să angajăm medici străini la spitalele de stat, 25.000 de medici români au plecat și exodul continuă

În plină criză de medici specialiști, pe fondul migrației și pensionării, unele spitale publice reușesc să atragă medici străini. De exemplu, în noiembrie 2019, Spitalul Județean Giurgiu a recrutat primul său medic străin. E vorba de un bulgar, Dragomir Stanev – absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila. Urmează alți medici străini, fiindcă exodul românilor continuă.

Un medic bulgar angajat la Giurgiu

Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu a angajat recent primul său medic cetățean străin. „Începând cu luna noiembrie a anului trecut, secţia de medicină internă a Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu a fost completată cu un nou medic specialist. Medicul Dragomir Stanev este născut la Silistra, Bulgaria. Este absolvent al Facultăţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, promoţia 2011. Rezidenţiatul l-a efectuat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Clinic Prof. Dr. Theodor Burghelea”, scrie publicația Giurgiu pe Surse.

Vezi cel mai mare scandal al momentului din Sănătate, mita dată medicilor de o companie slovenă.

La finalul anului trecut, Societatea Națională de Medicina Familiei a atras atenția asupra creșterii migrației medicilor de familie în 2019. Informația vine în contextul neglijării sistematice de către autorități a problemelor  medicinei de familie. E vorba de:

  • birocratizarea excesivă
  • funcționarea precară a sistemelor informatice
  • încărcarea administrativă excesivă a medicului de familie în detrimentul timpului alocat pentru actul medical
  • dezechilibrul între veniturile medicilor de familie și ale celor din sistemul bugetar.

Mărirea salariilor din sănătate nu a fost deajuns, acum aducem medici străini

„În ultimii zece ani, aproximativ 25.000 de medici au plecat din România, cu diverse grade de pregătire. După cum aţi putut vedea, clar, simpla mărire a salariilor nu a fost soluţia care să ne aducă medicii înapoi. Astfel, trebuie să lucrăm, în primul rând, la condiţiile de lucru în spitale. Trebuie să ne ridicăm infrastructura la un nivel european, în special pentru pacienţii noştri”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății, într-o intervenție la Digi24, la finalul anului trecut.

Oferte pentru medici români în Franța: 5400 euro net/lunar, plus primă de instalare

În paralel, însă, exodul medicilor români continuă. Libertatea.ro scrie despre mai mulți medici care au acceptat oferta de a lcura într-o mică localiyate din Franța. Oferta unei comune din Franța pentru medicii români este fabuloasă. E vorba de o primă de instalare de 10 mii de euro și un salariu de 5400 de euro net, mult peste nivelul din România chiar și după majorările substanțiale ale lefurile medicilor. site news

Lasă un răspuns