facebook

Actorul George Paul Avram, care l-a interpretat pe Haralamb în „Toate pânzele sus”, a încetat din viață

Actorul George Paul Avram, cunsocut mai ales prin rolul lui Haralamb din „Toate pânzele sus”, a încetat din viață, anunță Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”.

Născut la data de 31 martie 1940 în Bucureşti, George Paul Avram absolvă Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC), în 1963, la clasa maestrului Ion Şahighian cu rolul Oedip Rege de Sofocle.

După un scurt debut la Teatrul de Stat din Sibiu, în 1964, cu rolul Andrei din Passacaglia, în acelaşi an intră în trupa Teatrului Naţional din Bucureşti.

De asemenea, vreme de două decenii a jucat pe scenele acestui teatru roluri din dramaturgia românească și universală în peste 30 de spectacole, până în 1987 – anul plecării sale în Germania, şi apoi după ce a revenit în ţară (din 2005).

A jucat roluri în spectacolele montate la Teatrul Naţional: O`Kelly în Maria Stuart de Friedrich Schiller – primul rol la TNB, în 1964, urmând Valter în Idolul și Ion Anapoda de G. M.Zamfirescu, Căpitan Stamatescu în Titanic Vals de Tudor Mușatescu, Lukas în Peripețiile bravului soldat Svejk de Jaroslav Hasek, Balou în Danton de Camil Petrescu și multe altele.

Ultimul rol pe care l-a jucat la Teatrul Național a fost în spectacolul Eduard al III-lea

Ultimul rol pe care l-a jucat la Teatrul Național a fost în spectacolul Eduard al III-lea de William Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu în 2008.

Pe ecrane s-a remarcat cu rolul Haralamb din serialul Toate pânzele sus de Radu Tudoran în regia lui Mircea Mureșan, fiind distribuit şi în câteva filme artistice ale unora dintre cei mai cunoscuţi regizori români.

Pe marele ecran a putut fi văzut în Actorul și sălbaticii și Mitică Popescu în regia lui Manole Marcus, Secvenţe, regia Alexandru Tatos, Restul e tăcere, regia Nae Caranfil ș.a.

Înmormântarea are loc vineri, la Cimitirul Tudor Vladimirescu.

În urmă cu numai 3 luni, cinematografia română l-a pierdut și pe Mircea Mureșan, regizorul serialului Toate pânzele sus.

Lasă un răspuns