Gripa a început să își arate colții! Ce recomandă medicii

Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunţat joi că s-a înregistrat începutul sezonului gripal, rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate fiind peste 25% pentru acelaşi subtip. Au fost confirmate 165 de cazuri de gripă și au fost înregistrate două decese.

Potrivit unei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute s-a încadrat în intervalul aşteptat în săptămâna 6 – 12 ianuarie, activitatea gripală având intensitate scăzută, cu răspândire locală în judeţele Argeş, Braşov, Cluj şi Bucureşti şi cazuri sporadice în unele judeţe.

„La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, infecţii ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 73.257, cu 19,5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (90.963) şi de 1,8 ori mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (39.657) – situaţie cauzată în principal subraportărilor din săptămâna anterioară, ca urmare a zilelor nelucrătoare (sărbătorilor legale). Au fost raportate la nivel naţional 692 cazuri de gripă clinică, mai puţine comparativ cu cele raportate în aceeaşi săptămână a anului precedent (1.155 cazuri)”, se arată în informarea institutului.

Au fost raportate 13 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu 6 mai multe faţă de săptămâna precedentă, şi cu 18 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

De la începutul sezonului 2019 – 2020 au fost înregistrate 2 decese confirmate cu virus gripal, tip A, subtip (H1)pdm09. În sezonul precedent, în perioada similară, au fost 12 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 4 – tip A, subtip H3 şi 1 – A nesubtipat.

Când trebuie făcut vaccinul antigripal

Până pe 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a achiziţionat anul trecut 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, cu 200 de mii mai multe faţă de anul 2018. Iarna trecută au murit 199 de oameni din cauza gripei.

Cea mai eficientă vaccinare împotriva gripei este toamna, pentru ca organismul să aibă timp să producă anticorpi. Anul trecut, vaccinarea grupelor de risc a început în octombrie iar în  luna ianuarie 2019 s-a declanșat valul de îmbolnăviri, care a generat panică în rândul populației. Oamenii au luat cu asalt camerele de gardă ale spitalelor. La Institutul de boli infecționase „Matei Balș”, se prezentau la camera de gardă și peste o mie de persoane zilnic

Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai.

Recomandările medicilor

 Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare.  Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei. Respectarea etichetei tușei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tușe/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului). Igienă adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului.  Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical.  Vaccinarea antigripală. site news

Lasă un răspuns