sursa foto ABC NEWS

A început procesul destituirii lui Trump, apar date-bombă din anchetă

Joi seara a fost declanşată oficial procedura de destituire din funcţie a preşedintelui american. În Senatul Statelor Unite au fost citite articolele actului de destituire, referitoare la abuzul de putere şi obstrucţionarea Congresului. Donald Trump devine astfel al 3-lea preşedinte din istoria Statelor Unite supus procedurilor de demitere. Camera Reprezentanţilor a decis inculparea lui  Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Judectorul John Roberts va fi coordonatorul procesului intentat de Camera Reprezentanţilor pentru demiterea preşedintelui. Aşa cum cere procedura, el a trebuit să depună un jurământ în Senatul american.

Actul care arată că Trump a încălcat legea

Oficiul pentru integritate, o instituţie non-partizană sub autoritatea Congresului din Statele Unite, a hotărât că Administraţia Trump a încălcat legea atunci când a condiţionat ajutorul acordat Ucrainei de favoruri politice între preşedinţii Trump şi Zelenski, relatează CNN.

Vezi cine este vedeta care a pozat nud și i-a dedicat, ironic, imaginea președintelui american.

Oficiul pentru Integritate a anunţat că Administraţia a încălcat o lege din 1974. Legea interzice Casei Albe să sisteze fonduri către un terţ dacă acestea au fost aprobate de Congres. Administraţia se justificase anterior prin faptul că „a descoperit indicii că felul în care vor fi cheltuiţi banii de ucraineni ar fi în opoziţie sau conflict cu politica externă a preşedintelui Statelor Unite”.

„Îndeplinirea loială a legii nu permite preşedintelui să favorizeze propriile sale priorităţi de politici în faţa unei legi care a fost deja adoptată de Congresul Statelor Unite”, a transmis Oficiul pentru Integritate.

Decizia alimentează acuzaţiile democraţilor în privinţa felului în care Trump a acţionat în relaţia sa cu preşedintele Ucrainei. Liderul de la Casa Albă a sistat trimiterea de 400 de milioane de dolari în ajutor de securitate pentru Ucraina. Asta în timp ce Trump încerca să îl convingă pe Zelenski să găsească informaţii compromiţătoare cu privire la Joe Biden, unul dintre candidaţii pentru nominalizarea Partidului Democrat în alegerile prezidenţiale din 2020.

Citește un comentariu despre conflictul cu Iranul, șiretlicul lui Trump ca să distragă atenția de la pricesul său.

Decizia vine după ce Camera Reprezentanţilor a trimis articolele de inculpare Senatului în vedere începerii procesului. Procesul politic prin care se va hotărî dacă Donald Trump se face vinovat de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului va începe în săptămânile care urmează. (site news)

Lasă un răspuns