Doxologia

9 iunie – Sfântul Chiril al Alexandriei. Ce nume se sărbătoresc astăzi

La data de 9 iunie, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfântul Chiril al Alexandriei, nepotul arhiepiscopului Teofil. De asemenea, tot în această zi, mai mulți sfinți sunt sărbătoriți, prilej pentru care credincioșii care le poartă numele își pot serba onomastica.

Sfântul Chiril al Alexandriei

Sfântul Chiril al Alexandriei s-a născut în jurul anului 370. A fost nepotul arhiepiscopului Teofil al Alexandriei și urmaș al acestuia în scaunul episcopal. A fost ales întâistătător al scaunului Alexandriei, pe 18 octombrie 412, după 4 zile de la moartea unchiului sau.

Sfântul Chiril al Alexandriei a combătut învățătura lui Nestorie, care susținea că în Hristos există două persoane: una dumnezeiască, a Fiului lui Dumnezeu, născut din veșnicie din Tatăl, și alta omenească, a lui Iisus Hristos, născut din Fecioara Maria.Această învățătură contrară Sfintei Scripturi, ducea la concluzia că Maica Domnului nu poate fi numită „Născătoare de Dumnezeu“, ci „Născătoare de om“.

Sfântul Chiril a învățat că în Hristos sunt două firi, una dumnezeiască și una omenească, unite într-o singură persoană, cea a Fiului lui Dumnezeu. Și pentru că aceeași persoană, născută din veșnicie din Tatăl, Se naște ca om din Fecioara Maria, Maica Domnului este „Theotokos“, „Născătoare de Dumnezeu”.

Sinodul al III lea ecumenic de la Efes din anul 431, recunoaște în mod oficial titlul de „Theotokos” Maicii Domnului.

Sfântul Chiril al Alexandriei a trecut la cele veșnice în anul 444.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfintelor cinci fecioare: Tecla, Mariamni, Marta, Maria și Enata;
– Sfântului Sfințitului Mucenic Alexandru, episcopul Brusei;
– Sfântului Cuvios Chir;
– Sfântului Mucenic Anania;
– Sfântului Columba;
– Sfintelor trei fecioare mucenite din Hio. site news

Lasă un răspuns