facebook

6200 de persoane din București s-au înscris voluntar la testul pentru COVID-19, anunță Gabriela Firea

Până în acest moment, pe platforma online a proiectului „Testăm pentru București” s-au înscris voluntar 6200 de persoane pentru a fi testate gratuit în vederea depistării infecției cu noul coronavirus, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, pentru Digi 24.

,,Am discutat cu colegii de la ASSMB și mi-au raportat, în acest moment, cifra de 6200 de bucureșteni care au fost înscriși pe platformă. Ne bucură interesul bucureștenilor și asta dovedește că împreună dorim să ne revenim la o viață normală, pe cât posibil, pe perioada unei pandemii. Dorim să aflăm care sunt persoanele infectate, dar nu au simptome, pentru că asta este specificitatea acestei boli”.

Primarul Capitalei a adăugat că „testarea pe scară largă, aplicată în întreaga Europă și în SUA, a persoanelor fără simptome ne va ajuta ca la finalul acestor proceduri medicale să putem să luăm acele măsuri de relaxare având toate informațiile științifice”. Această primă etapă se va încheia odată cu înscrierea persoanei cu numărul 11.000, dar înscrierile pot continua, desfășurându-se și etapa a doua a acestui proiect.

„Nu folosim teste rapide, acele teste scurte care sunt contestate în această perioadă, ci testarea este de tip antigen cu aparate Real Time PCR. Testarea este nedureroasă, este vorba despre o probă dintr-un exudat nazal și faringian. (…).

Săptămâna viitoare va demara și celălalt proiect al nostru, și anume testarea eșantionată, pe un eșantion reprezentativ realizat de către specialiștii de la INSP, unde au fost selectate deja 10.500 de persoane din cele șase sectoare ale Capitalei. Acele teste sunt de tip anticorpi și vor releva felul în care acest virus a circulat în comunitatea din București, cam ce procent de persoane au fost deja bolnave de COVID-19 si nu au știut și practic care este gradul de imunizare din municipiul București”, a declarat Gabriela Firea.

Condițiile în care se va face testarea

• Testarea se va realiza în mod GRATUIT, Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând să deconteze pentru fiecare persoană testată suma de 200 de lei, direct către laboratoarele de stat și private afiliate proiectului.

• Testarea moleculară se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – așadar este vorba de o testare eficientă, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infecții active cu coronavirus.

• Pe platforma online se pot înscrie, în vederea testării RT-PCR, bucureștenii care sunt asimptomatici, adică nu se află în definițiile de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și care doresc să participe la proiect pe bază de voluntariat.

• Ei vor completa o declarație ce cuprinde criterii de eligibilitate și date personale (nume, prenume, CNP, serie și număr C.I., vârstă, sex, adresă de domiciliu, număr de telefon, adresă de e-mail, în cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de naștere). După finalizarea acestei prime etape și acceptarea intrării în program, urmează completarea cererii de înscriere și consimțământul pentru participare.

• Fiecare participant înscris primește un număr de înregistrare și un e-mail de confirmare, urmând să fie contactat pentru programare și testarea propriu-zisă.

• Un call-center dedicat va ține legătura cu bucureștenii înscriși în program și le va comunica data și ora la care vor trebui să se prezinte la unitatea medicală afiliată pentru testare.

• Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, a încheiat deja parteneriate cu spitale de stat și clinici private care au dorit să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sănătății și avizate de Direcția pentru Sănătate Publică (DSP). site news

Lasă un răspuns