Medici de familie lipsă în România

Situația lăsată de PSD în sănătate arată dezastruos. 424 de localități din România nu au niciun medic de familie. În același timp, 1.098 de localități au medici de familie insuficienți pentru a acoperi populația. Este un anunț făcut de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Dr. Cătălin Petrencic, medic de familie și vicepreședinte FNPMF, a realizat harta localităților fără niciun medic de familie. Harta a fost întocmită în perioada 2015-2019, potrivit Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

 “CNAS ne-a comunicat situatia cabinetelor de Medicina de familie pe localitati în relație contractuală. Sunt 10.083 MF în relație contractuală cu CNAS (fără casa OPSNAJ) și afirmă că ar mai trebui încă 1.353 MF. Centralizarea datelor primite arată însă astfel.

– Sunt 424 localități care nu au nici un medic de familie. În aceste localități ar fi necesari, raportat la numărul locuitorilor, 472 medici.

– Sunt 1.098 localități care mai au nevoie de medici de familie pentru a acoperi populația. Asta înseamnă că mai trebuiesc încă 1.693 de medici de familie.

Însumat, rezultă că, la nivel național, sunt 1.522 localități cu lipsă/deficit de MF unde mai trebuiesc 2.165 de medici de familie”, scrie doctor Petrencic pe Facebook.

„Ne-am dori ca această hartă să apară și pe site-urile instituțiilor administrației publice cu responsabilități în Sănătate și să fie actualizată anual. Ne-am dori ca împreună să analizăm cauzele dispariției cabinetelor de medicină de familie din aceste localități și soluțiile atât de necesare. Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie publică astăzi această hartă, realizată prin eforturile colegului nostru, cu speranța că peste alți 4 ani situația nu se va înrăutăți în continuare”, spun medicii de familie.

Ei atrag atenția că „Accesul cetățenilor români la servicii de asistență medicală primară, asigurate prin cabinetele de medicina familiei, trebuie să fie o prioritate pentru România.”

Lasă un răspuns