4 mai – Mucenița Pelaghia și Sfânta Monica, mama Fericitului Augustin

În ziua de 4 mai se sărbătorește Sfânta Muceniță Pelaghia, dar și Sfânta Monica, ocrotitoarea soțiilor necăjite și mama Fericitului Augustin.

Despre Sfânta Muceniță Pelaghia

Sfânta Pelaghia s-a născut în cetatea Tars, din părinți păgâni. Auzind despre Hristos, alege să părăsească credința în idoli. În acea vreme sosește în Tars împăratul Dioclețian (284-305). În timpul șederii împăratului aici, fiul acestuia s-a îndrăgostit de Pelaghia. Când moștenitorul imperial află că Pelaghia a primit botezul creștin, s-a sinucis.

Mama sa a denunțat-o împăratului pentru judecată. Împăratul a fost captivat de frumusețea Sfintei Pelaghia și a încercat să o convingă să renunțe la religia ei, promițându-i toate bunurile de pe pământ dacă îi va fi soție.

Sfânta Pelaghia a refuzat oferta împăratului cu dispreț, spunându-i: „Eșți nebun, împărate, să-mi spui mie acestea. Nu-ti fac voia și urăsc căsătoria murdară pe care mi-o propui pentru că eu îl am pe Hristos Mire, Împăratul Cerurilor”.

În urmă acestor cuvinte, împăratul a poruncit să fie arsă de vie în văpaia focului aprins într-un vițel de metal. Pelaghia s-a însemnat cu semnul sfintei cruci, a rostit rugăciuni de slavă lui Dumnezeu și intrând în foc, s-a topit precum ceară. Așa a luat cu cinste mucenicia Sfânta Pelaghia.

Sfânta Pelaghia

Sfânta Monica, ocrotitoarea soțiilor necăjite

Sfânta Monica s-a născut în anul 322, în localitatea Tagaste, din Africa de Nord, aflată astăzi pe teritoriul Algeriei. Părinții ei au crescut-o încă de mică în credință și învățătură creștină. Cele mai multe informații despre viață Sfintei Monica le avem din cartea a noua, din „Mărturisiri”, întocmită de fiul ei, Fericitul Augustin.

 Sfânta Monica este ocrotitoarea soțiilor și mamelor ale căror bărbați sau copii trăiesc departe de Dumnezeu, rătăcind pe cai greșite.

La vremea potrivită, Sfânta Monica s-a căsătorit cu Patricius, un demnitar pagan. Deși nu avea o fire blanda, bărbatul a fost copleșit de blândețea și ascultarea Sfintei Monica, drept pentru care i-a respectat libertatea și credință.

Sfânta Monica și Patricius au primit de la Dumnezeu trei copii: Augustin, Navigius și Perpetua. Singura ei fiică, Perpetua, după căsătorie, rămânând văduva, a îmbrățișat viața monahală și a fost aleasă stareță, la o mănăstire de maici din Hippona.

Nu mult după botezarea lui Augustin (33 de ani), în vara anului 378, după nouă zile de boală, la vârsta de numai 56 de ani, Sfânta Monica a trecut la cele veșnice. Ea a fost înmormântată în Ostia, în sud-vestul Romei. Abia peste nouă sute de ani, cinstitele ei Moaște au fost mutate în Roma.

Tot astazi se face pomenirea:

– Sfântului Cuvios Ilarion, făcatorul de minuni;

– Sfântului Cuvios Nichifor, egumenul Mănăstirii Midichia;

– Sfântului Cuvios Nichifor Isihastul;

– Sfântului Cuvios Atanasie, episcopul Corintului;

– Sfinților Cuvioși Afrodisie, Leontie, Antonie, Mel, Valerian și Macrovie și a celor ce împreună cu ei au mărturisit în Schitopoli (Palestina). site news

Lasă un răspuns