30 mai – Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul

La data de 30 mai, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfântul Cuvios Isaachie Mărturisitorul, împreună cu alții.

Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfintei Macrina cea Bătrână și Sfântului Vasilie;
– Sfântului Mucenic Natalie;
– Sfântului Cuvios Varlaam;
– Sfinților Mucenici Romano și Teletie;
– Sfântului Mucenic Evplu.

Sfântul Cuvios Isaachie

Sfântul Isaachie a trăit în secolul al IV-lea. Pentru că împăratul Valens Arianul (364-378) prigonea Ortodoxia, pustnicul Isaachie vine în Constantinopol spre a-i întări pe creștini și a cere împăratului bisericile ortodoxe date arienilor. Este supus la multe chinuri și îi proroceste împăratului moartea pentru că nu a înapoiat ortodocșilor bisericile luate și date arienilor. Împăratul Valens va muri în lupta cu barbarii.

Sfântul Isaachie este rugat de împăratul Teodosie cel Mare să rămână în Constantinopol. Aristocratul Saturnin a zidit o sfânta mănăstire pentru Avva Isaachie, unde a viețuit până la moartea sa, săvârșind multe minuni. Înaintea morții lui, Sfântul Isaachie l-a numit pe ucenicul său, Dalmatus, stareț în locul lui. De la numele noului stareț, mănăstirea a luat mai târziu numele de Mănăstirea Dalmatilor.

Troparul Sfântului Cuvios Isaachie Mărturisitorul

Glasul 8
Întru tine părinte cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că luând crucea ai urmat lui Hristos; şi lucrând ai învăţat să nu se uite la trup, că este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Preacuvioase Părinte Isaachie, duhul tău.

Află ce Sfântă a fost sărbătorită pe 29 mai. site news

Lasă un răspuns