Anul asistentului medical și al moașei

2020, ”Anul asistentului medical și al moașei”

Anul viitor se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Florence Nightingale, fondatoarea serviciului modern de asistență medicală. Astfel anul 2020 a fost desemnat de Organizația Mondială a Sănătăți (OMS) “Anul asistentului medical și al moașei”. Anul 2020 este important pentru OMS în contextul consolidării activității și titulaturii de asistent medical și moașă pentru întreg sistemul de sănătate, la nivel global.

”Asistenții medicali și moașele sunt esențiali pentru obținerea unei acoperiri de sănătate universale”, afirmă OMS într-un comunicat.

OMS atrage atenția că, potrivit estimărilor, acest domeniu va înregistra un deficit de forță de muncă de 50% până în 2030. Aceasta în condițiile în care, în multe țări, asistentele medicale și moașele reprezintă peste 50% din totalul forței de muncă din domeniul medical.

Astfel, consolidarea acestui domeniu, reprezintă pentru factorii de decizie la nivel mondial o prioritate pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor lumii și pentru prezervarea stării de sănătate a populației.

În aceste condiții, OMS a anunțat o serie de măsuri:

  • Celebrarea contribuțiilor profesioniștilor din domeniul medical, cu accent pe asistenți medicali și moașe, la îmbunătățirea sănătății pe plan global
  • Punerea pe tapet a provocărilor cu care se confruntă asistenții medicali și moașele în acordarea de îngrijire acolo unde este necesară
  • Pledarea pentru investiții sporite în forța de muncă reprezentată de asistenți medicali și moașe

De asemenea, două rapoarte-cheie privind activitatea asistenților medicali și moașelor urmează să fie publicate anul viitor de organizație.

Președintele International Council of Nurses (ICN), Annette Kennedy, a declarat că se așteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru această profesie. “Sper că desemnarea anului 2020 ca anul internațional al asistentului medical și al moașei ne va oferi o viziune asupra a ceea ce este, în epica modernă, asistentul medical și cum poate lumina acesta calea către acoperire de sănătate și medicală universală”, a spus ea.

Un comentariu la „2020, ”Anul asistentului medical și al moașei”

Lasă un răspuns