20 iunie – Dezlegare la pește. Ce sfinți sunt cinstiți astăzi

Pe 20 iunie, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfântul Mucenic Metodie, episcopul Patarelor, Cuviosul Parinte Calist, patriarhul Constantinopolului și Sfântul Nicolae Cabasila.

Sfântul Mucenic Metodie

Sfântul Mucenic Metodie a îmbrățișat viață monahală încă din tinerețe. Pentru viață sa curată și bineplăcută lui Dumnezeu a fost chemat la arhierie, fiind numit  Arhiepiscop al cetății Patarelor din Licia.

Sfântul Mucenic Metodie a fost un adversar al ereziei lui Origen. S-a săvârșit mucenicește în cetatea Chalcis din Siria, pe vremea împăratului Aurelian. Sfântul Mucenic Metodie a prorocit căderea Constantinopolului.

doxologia

Sfântul Nicolae Cabasila

Sfântul Nicolae Cabasila apare ca una dintre personalitățile cele mai remarcabile care au ilustrat istoria politică, religioasă și culturală a lumii bizantine din sec. XIV.

Mare erudit și admirabil scriitor, teolog subtil și profund, personalitate cu o bogată și adâncă trăire religioasă, Sfântul Nicolae Cabasila rămâne una dintre luminile Bisericii ortodoxe de pretutindeni.

Cinstirea ca sfânt a lui Nicolae Cabasila a fost statornicită în anul 1982, de către Patriarhia Ecumenică, ca urmare a inițiativei Mitropolitului de Tesalonic. site news

Doxologia

Lasă un răspuns