sitenews.ro

2 iunie – Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

La data de 2 iunie, Biserica ortodoxă sărbătorește pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, împreună cu alții.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceva s-a născut în Trapezunt (Asia Mică), în jurul anului 1300. Ioan își câștiga existența făcând negoț împreună cu tatăl său. Vindeau icoane, smirnă, mătăsuri de proveniență bizantină și cumpărau grâu, vite, miere sau diverse roade ale pământului.

Într-una dintre călătoriile sale spre Cetatea Albă, a discutat în contradictoriu pe teme religioase cu catolicul Reiz. La sfârșitul acestei călătorii, catolicul i-a spus conducătorului tătar al cetății că Ioan dorește să devină musulman.

Dar în față tătarului, Ioan mărturisește că Hristos este singurul Dumnezeu. După multe chinuri, Ioan cel Nou de la Suceava a fost târât prin cetate de coadă unui cal. În urmă acestei pedespe Ioan se roagă lui Dumnezeu: „Îți mulțumesc, Stăpâne, Doamne, că m-ai învrednicit pe mine, ticălosul, să-mi spăl păcatele cu însuși sângele meu și curat a mă face de fărădelegile mele cele multe ce am săvârșit înaintea Ta, din pricina neputinței omenești”.

Sfântului Ioan i-a fost tăiat capul

Unul dintre chinuitori, uimit de puterea cu care Ioan primea chinurile, a scos sabia și i-a tăiat capul. Deși nu s-a permis îngroparea lui, acest lucru a fost posibil după ce prin minune, trei îngeri au tămâiat trupul său. Mai târziu, Ioan i s-a arătat în vis unui preot, care i-a luat moaștele și le-a așezat în altarul bisericii în care slujea. Acolo au stat până când sfintele sale moaște au fost luate de Alexandru cel Bun (1400-1432) și aduse la Suceava, pe 24 iunie 1402. Moaștele sfântului au fost așezate în biserica Mirautilor, pe atunci catedrala mitropolitană.

Amintim că în anul 1950, la propunerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, între sfinții cu moaște din România al căror cult a fost generalizat în toată Biserica, s-a aflat și Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Dată de prăznuire a Sfântului Ioan cel Nou este 2 iunie, ziua martiriului. Credincioșii vin să-l cinstească pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și pe 24 iunie, de Sânziene, când prăznuim aducerea sfintelor sale moaște. Acest sfânt este cinstit și ca ocrotitor al negustorilor.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Nichifor Mărturisitorul, patriarhul Constantinopolului;
– Sfântului Cuvios Mucenic Erasm;
– Sfântului Mucenic Dimitrie, care a mărturisit în Filadelfia. site news

Lasă un răspuns