2,2 miliarde de euro, taxa pe incompetență în România

Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, a dezvăluit joi seară, că valoarea litigiilor în curs pentru perioada 2007 – 2019 care privesc contractele semnate de CNAIR, CFR Infrastructură și Metrorex, este de  2,2 miliarde de euro.


„Apropo de greaua moștenire, mă feresc să folosesc această sintagmă – avem o guvernare foarte dificilă și din punct de vedere politic și din punct de vedere al moștenirii administrative – dar vreau să vă arăt un document. Am fost șocat când am văzut că din 2007 până în 2019 situația litigiilor în curs pentru contractele semnate de către CNAIR, CFR Infrastructură și Metrorex, acele revendicări, celebrele claim-uri (despăgubiri – n. r.) sunt în total de 2,2 miliarde de euro. În 12 ani, România a dat și are de dat 2,2 miliarde de euro, taxa pe incompetență”, a declarat ministrul Lucian Bode.

Foști angajați, viitori reclamanți
Ministrul s-a referit la foști angajați ai CNAIR (fostul CNADNR) care lucrează acum în  firmele de avocatură care dau în judecată companiile de stat și le cer despăgubiri, invocând diferite motive.

„Sigur, în domeniul construcțiilor aceste revendicări sunt firești la anumită dimensiune, dar tu să faci din asta un scop, să vezi că anumite companii urmăresc doar aceste revendicări, să obțină cât mai mulți bani și să execute cât mai puțin, să vezi că în aceste mari companii de claim-uri, aceste firme de avocatură, regăsești consultanți foști angajați ai CNADNR care pot să pună degetul și să spună: ‘Eu în urmă cu 9 ani, când am întocmit proiectul, am greșit aici. Puteți să verificați și să cereți statului român bani’. Această este chiar o bătaie de joc!

Și cred că poate cineva, la un moment dat, că am tot spus despre aceste claim-uri, va avea curajul și determinarea să le ia la mână și să vadă. Domnule, nu este posibil ca pe CFR Infra, pe zona de infrastructură, să avem lucrări finalizate în proporție de 98-99% și nerecepționate din vina statului român. Că lipsește un aviz, că cei de la cadastru nu dau nu știu ce document. Antreprenorul ce face? ‘Domnule, eu am terminat? Am terminat. Mie îmi plătești revendicări, îmi plătești penalități până când te gândești tu, stat român, să vii să faci recepția’. Este inadmisibil acest lucru (…)


Este clar că cineva, în anumite situații, o face intenționat și va dau un exemplu: o lucrare blocată ani de zile, dar finalizată în proporție de 98% – 99%, după declarația pe care am făcut-o la învestire – și anume am spus: ‘Toate claim-urile peste un milion de euro le trimit la DNA’ – în a două sau a treia zi au început să curgă recepțiile la câteva lucrări blocate de ani de zile. Și ne-am întâlnit la un eveniment public cu un antreprenor care mi-a spus: ‘Domnule, nu știu ce s-a întâmplat, dar m-au chemat și am făcut recepția. În cazul acesta CFR-ul”, a mai declarat ministrul Lucian Bode. 

Proiecte deblocate și finalizate anul viitor


Ministrul a promis că va debloca proiectelele care pot fi finalizate anul viitor, acestea urmând să fie terminate. 
„Din păcate, în această situație nefericită suntem, dar am spus: sunt proiecte care pot fi finalizate anul viitor, sunt proiecte pe care le voi debloca și le voi finaliza într-un termen foarte clar stabilit”, a declarat ministrul Bode. 

Lucian Bode afirma, pe 30 noiembrie, că toate claim-urile a căror valoare depășește un milion de euro vor fi trimise la DNA. El a spus că vrea să vadă motivele pentru care statul român achită sute de milioane de euro pentru obiective finalizate și nereceptionate.


„(…) Revin, spun public aici, toate claim-urile de peste un milion de euro le trimit la DNA. Ca să ne lămurim odată pentru totdeauna de ce statul român plătește sute de milioane de euro pentru obiective finalizate și nereceptionate”, a declarat ministrul Bode, în cadrul audierii în comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaților și Senat. site news

Lasă un răspuns