Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului

19 iunie – Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului (Fiul lui Iosif)

La data de 19 iunie, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfântul Apostol Iuda, care se numără printre frații lui Iisus Hristos, fiind din căsătoria lui Iosif cu Salomeea.

Sfântul Apostol Iuda

Sfântul Iuda a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. Iuda se numără între frații Domnului nostru Iisus Hristos, adică între fiii dreptului Iosif  pe care ii avusese din căsătoria anterioară cu Salomeea. Abia după ce dreptul Iosif a rămas văduv, i-a fost dată în grijă Maica Domnului.

Apostolul Iuda este uneori numit în Scriptură „Iuda, fratele lui lacov ” (Luca 6; 16, Fapte 1; 13). Între cărțile Noului Testament ni s-a păstrat de la el o Epistolă Sobornicească. Acesta își începe astfel epistola: „Iuda, rob al lui lisus Hristos și frate al lui lacov (Iuda 1:1). Chiar dacă s-ar fi putut numi pe sine frate al lui Hristos cu aceeași îndreptățire ca și lacov, el nu o face.

Sfântul Apostol Iuda mai este cunoscut și ca Levi sau Tadeu. Însă, nu trebuie confundat cu celălalt Tadeu, care a făcut parte din cei 70 de Apostoli ai Mântuitorului.

Sfântul Apostol Iuda a predicat Evanghelia în ludeea, Samaria, Galileea, Idumeea, Siria, Arabia, Mesopotamia și Armenia.

Ajungând să predice în ținutul Muntelui Ararat, Sfântul Apostol Iuda a fost prins de păgâni, răstignit și omorât cu săgeți.

Tot astăzi facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Zosima;

– Cuviosului Părintelui nostru Zinon;

– Sfântului Mucenic Asingrit;

– Cuviosului Paisie cel Mare;

Lasă un răspuns