sitenews.ro

18 mai – Sfântul Mucenic Teodot din Ancira. Ce nume sunt sărbătorite astăzi

Pe 18 mai, Biserica ortodoxă cinstește pe Sfântul Mucenic Teodot din Ancira. De asemenea și alți sfinți sunt sărbătoriți astăzi, iar credincioșii ce poartă numele acestora își pot serba ziua onomastică.

Iată sfinții a căror pomenire se face în această zi:

– Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Hristina;
– Sfinților Mucenici Andrei, Pavel și a șapte fecioare care au pătimit împreună cu Sfânta Hristina;
– Sfinților Mucenici Iraclie, Paulin și Venedim;
– Sfintelor șapte Fecioare Mucenițe din Anghira Galatiei: Tecusa, Alexandra, Claudia, Faini, Eufrasia, Matroana și Iulia;
– Sfintei Eufrasia;
– Sfântului Ștefan cel Nou, patriarhul Constantinopolului;
– Sfântului Mucenic Iulian;
– Sfintei Anastaso și a Sfântului Cuvios Martinian;
– Sfântului Mucenic Teodot, papa al Romei.

Sfântul Mucenic Teodot

Sfântul Teodot a fost hangiu în timpul domniei împăratului Dioclețian. El îi adăpostea în han pe creștinii prigoniți. Teodot îi ajută în taină cu toate cele necesare pe creștinii care scăpaseră de persecuții. Aduna trupurile creștinilor omorâți și le îngropa.

În acea vreme, șapte fecioare au fost torturate pentru credința lor în Hristos, iar în cele din urmă înecate într-un lac. Una dintre ele, Sfânta Tecusa, i-a apărut în vis lui Teodot și i-a cerut să scoată trupurile lor din lac și să le îngroape. În urma acestui vis, Teodot a ieșit împreună cu un credincios să împlinească dorința muceniței. Conduși de un înger al Domnului, el a reușit să afle trupurile fecioarelor și să le îngroape. Dar acest însoțitor l-a trădat pe Teodot judecătorului. După ce a fost supus la mai multe chinuri, a primit mucenicia prin tăierea capului.

Troparul Sfântului Mucenic Teodot

Mucenicul Tău, Doamne Teodot, întru nevoința sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; ca având puterea Ta pe chinuitori a învins; zdrobit-a și ale demonilor neputincioasele indrazniri. Pentru rugăciunile lui mântuiește sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. site news

Lasă un răspuns