Doxologia

14 mai – Sfântul Mucenic Isidor. Proclamarea de la Putna

Pe 14 mai, Biserica ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Isidor, dar se pomenesc mai mulți Sfinți importanți pentru credincioși.

Tot pe 14 mai, în anul 2017 a avut loc la Mănăstirea Putna, proclamarea solemnă a canonizării sfinților putneni.

Cine sunt Sfinții putneni?

Sfinții putneni proclamați sunt: Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și a colaboratorilor săi, Cuviosii Sila, Paisie și Natan. În ședința din 6-7 iunie 2016, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât trecerea în rândul sfinților a Mitropolitului Iacob Putneanul al Moldovei, cu zi de prăznuire 15 mai, și a colaboratorilor săi, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, cu zi de prăznuire 16 mai.

Sfântul Mucenic Isidor

Sfântul Isidor s-a născut în Alexandria și a fost conducător în armata împăratului Deciu (249-251). Ostașul Iuliu este cel care îi vestește comandantului armatei că Isidor este creștin. Lui Isidor i s-a cerut să renunțe la credință creștină și să jertfească idolilor. Refuză, motiv pentru care i se taie limba. În chip miraculos, chiar fără limba, Isidor Îl mărturisea pe Hristos. Isidor a fost condamnat la moarte în anul 251. A primit cununa muceniciei prin tăierea capului.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Terapont.

Acest sfânt de unde a fost şi de unde se trăgea, şi din care părinţi s-a născut, sau în ce vreme a trăit, sau împotriva cui a ostăşit şi a biruit şi cum a luat cununa muceniciei, nu se poate spune, deoarece pomenirile despre el s-au pierdut cu vremea.

Iar că a ales viaţa monahicească, îl arată icoanele lui care-l înfăţişează în acest fel de chip şi schimă; că a fost episcop al insulei Ciprului, că a fost adus lui Hristos prin sânge şi că a săvârşit lupta nevoinţei, aceasta am luat-o dintr-o povestire veche după tradiţie fără a fi fost scrisă şi aşa cum a fost învăţată de cei mai înainte, o credem.

Cinstitele lui moaşte au fost aduse la Constantinopol, căci agarenii sfătuindu-se ca să năvălească asupra insulei Ciprului, însuşi sfântul prin descoperire a poruncit să fie mutat. Şi acum acolo unde se află, săvârşeşte pururea minuni celor ce aleargă la el cu credinţă.

sf. sfintitul mucenic Terapont

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Alexandru cel din Conducheli.

Tot în această zi, pomenirea Sfinţilor Mucenici Alexandru, Varvar şi Acolut.

Tot în această zi, pomenirea celui între Sfinţi Părintele nostru Leontie Patriarhul Ierusalimului, care la anul 1175, cu pace s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului noul Mucenic Marcu Criteanul, care a mărturisit în Sminia, la anul 1643 şi care de sabie s-a săvârşit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Ioan Bulgarul, care s-a nevoit la anul 1802 şi care de sabie s-a săvârşit. site news

Lasă un răspuns