sitenews.ro

12 mai – Sfântul Ioan Valahul

La data de 12 mai, Biserica ortodoxă face pomenirea Sfântului Ioan Valahul, care a murit pentru Hristos în această zi, în anul 1662.

Viața Sfântului Ioan Valahul

 Sfântul Ioan s-a născut în anul 1644, din părinți creștini. La vârstă de 15 ani ajunge rob la turci. Pe drumul spre Constantinopol, un păgân pune ochii pe el și-l cumpără cu gândul de a-l sodomiza. „Sunt stăpânul tău, te-am cumpărat cu aur și fac cu ține ce vreau!”. „Ba – răspunde tânărul – stăpânul meu este Hristos, Care m-a cumpărat cu sângele Lui și face cu mine ce trebuie!”.

Sfântul Ioan a ucis păgânul

Apărându-și demnitatea și curăția, Ioan îl omoară pe păgân. Agarenii, păzitorii robilor, aflând că Ioan și-a ucis stăpânul, l-au legat în lanțuri și așa l-au dus spre Constantinopol. Aici a fost dat în stăpânirea femeii păgânului ucis.

Această a fost fermecată de frumusețea lui Ioan și i-a făgăduit că dacă va renunta la credință în Hristos îl va lua de bărbat. După 2 ani de refuz, a fost dat pe mâna eparhului cetății și aruncat în temniță.

A fost supus la diverse chinuri, iar în cele din urmă a fost spânzurat în dată de 12 mai 1662.

Viață Sfântului Ioan a fost scrisă de Ioan Cariofil și a fost tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul.

A fost menționat în Mineiul grecesc pe luna mai, tipărit la Constantinopol în 1843 și în Mineiele românești, începând cu ediția de la Mănăstirea Neamț din 1846.

În anul 1950 Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât că acest nou mucenic al lui Hristos să fie cinstit în întreagă Biserica Ortodoxă Română.

Generalizarea solemnă a cultului sau a avut loc în octombrie 1955.

Tot astăzi, se face pomenirea:

– Sfântului Epifanie, arhiepiscopul Salaminei Ciprului;
– Sfântului Gherman, patriarhul Constantinopolului. site news

Află ce Sfinți au fost sărbătoriți pe 11 mai.

Lasă un răspuns