sitenews.ro

11 mai – Sfântul Mucenic Mochie. Frații Metodie și Chiril, luminătorii slavilor

Pe 11 mai, Biserica ortodoxă îi pomenește pe Sfântul Mucenic Mochie, și Sfinții Metodie și Chiril, cei doi fiind considerați luminătorii slavilor.

Sfântul Mucenic Mochie

Sfântul Mochie a trăit în secolului al IV-lea și a fost preot în Amfipol. El a suferit mucenicia în timpul împăratului Dioclețian. Pentru că propovăduia pe Hristos și îi învață pe oameni să renunțe la cinstirea idolilor a fost supus la multe chinuri: a fost aruncat în temniță, în foc, la fiare, dar din toate a ieșit nevătămat.

Din Sinaxar aflăm că intrând Sfântul Mochie în capiștea idoleasca, s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci și a stat unde era idolul lui Dionis, zicând: „Stăpâne, Cel ce ții toată făptură și toate le-ai zidit prin Hristosul Tău; Cel ce ai rușinat pe diavolul cel înstrăinat de adevărul Tău și ai dăruit fericirea înțelepciunii celor ce se tem de Tine, Doamne, și cinstesc numele Tău cel sfânt;

Cel ce ai sfărâmat idolii Babilonului și ai arătat adevărata credință a prorocului Daniil, Cel ce ai făcut zadarnic urâtul altar idolesc prin cei trei tineri ai Tăi și ai stins văpaia focului în cuptor; Cel ce ai înecat pe invârtoșatul Faraon în adâncul mării, Cel ce ai ascultat rugăciunile lui Moise și ai scos prin toiag apă din piatră;

Tu, Cel ce ești acum și ai fost și mai înainte și vei fi Împărat veșnic, auzi-mă pe mine robul Tău, că iată mă rog Ție; vino în ajutorul meu și arată puterea Ta acelora care socotesc adevărul drept minciună, să Te cunoască pe Ține unul, adevăratul și veșnicul Dumnezeu și să izgonească întunericul rătăcirii închinării de idoli!”

Idoul Dionis a dispărut prin rugăciune

Apoi a strigat cu mare glas către idol: „Dionise, netrebnic și deșert, mut și surd, îți poruncesc ție, în numele cel mare și preaslăvit al Hristosului meu, Cel ce locuiește întru cei de sus, să cazi din întărirea ta și să te întinzi pe pământ, că să se arate la toți neputința ta”. Îndată s-a cutremurat pământul și capistea și a căzut idolul cu mare zgomot, risipindu-se că praful.

Sfântul Mucenic Mochie a murit pentru Hristos prin tăierea capului.

Sfinții Chiril și Metodie

Sfinții Chiril (826–869) și Metodie (815–844) sunt prăznuiți pe 11 mai. Ei sunt numiți „apostolii slavilor” pentru că au tradus Sfânta Scriptură în limba slavonă.

Frații Chiril și Metodie sunt cei care au creat alfabetul „glagolic”, care vine de la slavonescul „glagol”, în traducere – cuvânt. Mai târziu, alfabetul glagolitic, cu unele adăugiri ale ucenicilor, s-a dezvoltat în alfabetul chirilic.

Astăzi mai sunt prăznuiți

-Sfântul Mucenic Dioscor cel Nou;
– Sfântul Mucenic Arghiros Tesaloniceanul; site news

Lasă un răspuns