1 mai, 1994 – ziua cea mai neagră din istoria curselor de Formula I – a murit Ayrton Senna, considerat, și acum, cel mai valoros pilot din Marele Circ!

Acum, la exact 26 de ani distanță, tristețea în lumea Marelui Circ parcă este și mai mare – Frank Williams, cel care era directorul echipei Williams, este cu ochii înlăcrimați, ori de câte ori vorbește de Senna – ca om minunat, ca pilot de excepție, dar niciodată nu dă amănunte despre accidentul fatal, durerea este mult prea mare.

Institutul Senna educă 1,5 milioane de copii brazilieni, în fiecare an

Bianca Senna, nepoata pilotului, a dezvăluit faptul că Ayrton dorea să înceapă un proiect care să contribuie la educarea copiilor săraci din Brazilia. De altfel, cu puțin timp înainte de cursa fatală, Ayrton a făcut toate diligențele, pentru apariția unei fundații, fapt care s-a și întâmplat, la trei luni de la moartea sa. Familia pilotului a deschis Institutul Senna, care are acum grijă de 1, 5 milioane de copii, în fiecare an. ”Senna a rămas un exemplu de valori pentru toți, era un amestec greu de descifrat, pentru că îmbina raționalul cu limitele extreme, era extrem de competitiv, dar umil, în același timp, fiind generos peste măsură, cu o inimă mare”, declara Bianca.

Senna a fost un exemplu pentru toată lumea

Actualul campion mondial, Lewis Hamilton, vorbește despre Senna ca fiind idolul său, ba chiar a copiat faimosul design al căștii, pe care Ayrton a purtat-o în ziua morții sale. Un alt pilot de Formula I, Lando Norris, regretă că nu l-a prins pe Senna pe circuit: ”Brazilianul reprezintă mult, pentru mine, și mă gândesc la mentalitatea lui din afara curselor, la munca lui enormă ca să ajungă sus, împreună cu echipa. Eu am văzut toate videoclipurile cu el, toate interviurile, m-au marcat profund, era un pachet complex, ca să spun așa”, recunoștea Norris.

Povestea unei morți… anunțate!

Au fost candva rivali, Michael Schumacher și Ayrton Senna…

Și acum, povestea curse fatale… Imola, San Marino, 1 mai 1994, cu Ayrton Senna abia sosit în scuderia Williams, pentru a-l înlocui pe Alain Prost, după ce se despărțise de Mlaren. Un an, 1994, început prost, cu două pole position, în primele două curse, dar abandonate amândouă. A venit, și a treia, cea de la Imola, în care Senna își propusese să recupereze din punctele pierdute. Schumacher luase un avans de 20 de puncte și trebuia să facă ceva. Dar nici aici lucrurile nu mergeau bine – în prima zi de antrenament, Rubens Barichello are parte de un accident foarte grav, dar scapă cu viață. A urmat sesiunea a doua de antrenamente, unde austriacul  Roland Ratzenberger suferă și el un accident, de data aceasta fatal, pentru Roland. Un sâmbure de teamă i-a încolțit lui Senna în suflet, care n-ar mai fi vrut să intre în cursă, avea el o presimție. Vorbește chiar cu fostul său rival, Alain Prost, cu care se împăcase, iar acesta îl încurajează și îl convinge s-o facă. Putem spune că Prost l-a trimis la moarte, o concluzie pe care nimeni nu o acceptă, dar, care intră în discuție. Mai ales că la prima cursă a anului, Senna și Prost s-au șicanat vizibil pe pista de concurs. După cursă, Prost a ajuns și la poliție, în fine, totul s-a reglat, iar cei doi și-au dat mâna ca niște sportivi.

Senna n-a avut nicio șansă, în urma impactului cu zidul de beton

Și Senna vine pe grila de start și are un start puternic, chiar violent, instalându-se la conducerea cursei. Dar cursa se neutralizează, pentru că pe grila de pornire se lovesc două mașini și cursa nu poate continua. Se fac cinci tururi neuter, după care Safety car se dă la o parte, pentru ca raliul să pornească. În turul 7, mașina lui Senna nu mai poate fi controlată, în virajul Tamburello, și masina se izbește cu putere de parapetul de beton, cu o viteză de 218 km/h… Nici până astăzi nu s-a stability o cauză concretă a morții brazilianului – sigur, ca de fiecare data, mortul este de vină și, în ciuda regretelor lui Frank Williams, directorul scuderiei, credem că Senna n-a mai putut controla mașina dintr-o eroare de construcție. Oricum, Frank a fost la înmormântarea lui Senna, riscându-și viața, pentru că ar fi putut fi linșat de fanii pilotului, un erou în toată America de Sud.

Astăzi, după 26 de ani, zeci de mii de iubitori ai lui Ayrton Senna au venit la Sao Paolo, în Brazilia, pentru a-l comemora pe Ayrton. ”Este un festival cu muzică, sport și curse, aceste trei activități i-au plăcut lui Senna”, a comentat nepoata pilotului, Bianca Senna.

Lasă un răspuns