Regele austriac al lemnului își schimbă numele

Grupul austriac Holzindustrie Schweighofer, una dintre mai mari companii de procesare a lemnului, a anunțat că adoptă un nume și o imagine nouă și devine HS Timber Group. Este o decizie surprinzătoare a austriecilor, dar nu este singura din ultimii ani. Totul pare a face parte dintr-un plan amplu de schimbare a imaginii grupului, după multiple scandaluri în ultimii ani. Austriecii au fost până acum un cal de bătaie pentru toți cei care acuzau tăierile ilegale din pădurile românești. Câteva mutări-cheie făcute din 2017 până astăzi ar putea schimba însă situația.

Primul pas, aplicația care urmărește lemnul

La mijlocul lui 2017, concernul austriac anunța o primă măsura spectaculoasă care să-l desprindă de scandalurile în care fusese implicat. Ei au dezvoltat un sistemul numit TIMFLOW, capabil să înregistreze întreg parcursul camioanelor de la locul de încărcare până la destinația finală. Sistemul folosește și fotografii din timpul încărcării lemnului, plus date GPS de pe traseul camioanelor. Astfel, Timflow era prezentat drept un instrument în lupta împotriva fenomenului tăierilor ilegale din România. Mișcarea a fost bună, dar insuficientă. Exact în aceeași perioadă, compania a fost acuzată de unele ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României.

Vinderea pădurilor românești, mutare-strategică

În iulie 2017, retailerul Leroy Merlin a anunţat că a exclus, în perioada martie-iunie 2017, din lanţul său de aprovizionare 25 de furnizori, printre care şi  Holzindustrie Schweighofer. Motivul este că austriecii nu aveau certificare internațională de conformitate pentru lemnul cumpărat. Anterior, şi alte lanţuri de bricolaj precum Hornbach sau Brico Dépôt anunţaseră că au redus sau sistat aprovizionarea cu produse din lemn provenind de la austrieci. De aceea, la începutul lui 2018, Schweighofer a plusat. Grupul austriac a anunţat că vinde subsidiara locală ce deţine peste 14.000 de hectare de păduri. Valoarea tranzacției încheiate cu compania suedeză GreenGold Group a rămas confidențială. Mutarea a avut însă efect imediat. Numele companiei a apărut mult mai rar în articole de presă privind scandalurile cu lemn ilegal, iată ultimul exemplu.  

Schweighofer dispare din denumirea grupului

Modificarea brandului companiei întregește acest plan în mai mulți pași. Practic, milardarul austriac Gerald Schweigofer și-a retras cu totul numele din denumirea grupului. Acesta a fost acuzat, dealtfel, de legături dubioase cu politicieni austrieci și români, inclusiv președintele Iohannis. De acum înainte, fabricile de cherestea din țara noastră vor funcționa sub numele de HS Timber Productions. Fabrica de panel de la Comănești va funcționa sub numele de HS Baco Panels. Cu aproape 3.200 de angajați, HS Timber Group este una dintre cele mai importante companii de prelucrare a lemnului din Europa. Produsele grupului sunt vândute în peste 70 de țări din întreaga lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *