Dezastru la recolta de cartofi, minus 30%

S-a dat alarma în agricultură după ce recolta națională de cartofi s-a prăbușit în această toamnă. Scăderea ajunge la aproape 30%, adică s-au evaporat 800 de mii de tone. Considerat „pâinea săracului”, cartoful rămâne un aliment de bază al românilor și de aceea volumul importurilor va crește. Odată cu importurile, se majorează însă și prețurile din hypermarketuri.

An dezastruos pentru agricultori din cauza vremii

Producţia de cartofi de toamnă din 2019 a scăzut până la 2,1 milioane de tone, deşi fermierii au cultivat pe o suprafaţă similară cu cea de anul trecut. Principala cauză pare să fie vremea schimbătoare care a dat peste cap planurile agricultorilor. Și cum un necaz nu vine niciodată singur, prețul cartofului este mult mai mic în comparație cu anul trecut. S-a ajuns la o medie de 1,5-2 lei/kilogram, față de aproape 3 lei în 2018. “Condiţiile climatice nefavorabile au dus la scăderea producţiei de cartofi de toamnă din acest an. Ne aşteptăm să crească importurile pentru a satisface consumul necesar populaţiei“, a spus pentru zf.ro Lau­renţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.

Importurile ne scot mai mult din buzunar

Culmea este că deși poate produce mai mult decât necesarul intern, România a ajuns să importe peste 150.000 de tone de cartofi anual, chiar din Egipt. Pe cartofii străini scoatem din buzunare peste 35 de milioane de euro, potrivit datelor Eurostat. Asta în vreme ce totalul veniturilor obținute de agricultori din recolta internă abia sare un milion de euro. Iar preţul unui kilogram de cartofi în supermarket ajunge la 4,5-5 lei, profiturile comercianților fiind uriașe. Cartoful rămâne alimentul de bază al românilor, după cum arată chiar rețeta zilei pe sitenews.ro. Consumul anual rămâne la aproape 100 de kilograme pe cap de locuitor. Asta deși specialiști susțin că mâncăm prea mulți cartofi, ceea ce nu e foarte sănătos. Explicația este că, la țară, cartoful încă înlocuiește deseori pâinea, iar situație nu pare să se schimbe curând.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *